класични полнети пиперки
Намирници :
1/2 в. неварен ориз 2 лажици
екстра девственото маслиново масло, п 1 среден кромид, сецкан 2 лажици. доматно пире 3 чешниња лук, мелено 1 кг мелено говедско месо 1 (14,5 oz.) конзерва домати исечени на коцки 1 1/2 лажиче. сушено оригано Кошер сол Свежо мелен црн пипер Отстранети се 6 пиперки, врвови и јадра 1 в. рендан Монтереј Џек Свежо сечкан магдонос, за гарнир.
Чекор 1
Загрејте ја рерната на 400°. Во мало тенџере подгответе го оризот според упатствата на пакувањето. Во голема тава на средна топлина, загрејте масло. Гответе го кромидот додека не омекне, околу 5 минути. Измешајте ја доматната паста и лукот и варете додека не замириса, околу 1 минута повеќе. Додадете мелено говедско месо и варете го, распарчувајќи го месото со дрвена лажица, додека не стане повеќе розово, 6 минути. Исцедете ги мастите.
Чекор 2
Вратете ја смесата од говедско месо во тава, а потоа измешајте сварениот ориз и доматите исечкани на коцки. Зачинете со оригано, сол и бибер. Оставете да врие додека течноста не се намали малку, околу 5 минути.
Чекор 3
Ставете ги исечените пиперки нагоре во сад за печење 9"-x-13" и прелијте ги со масло. Ставете ја смесата од говедско месо во секоја пиперка и одозгора со џек Монтереј, а потоа покријте го садот за печење со фолија.
Чекор 4
Печете додека не се меки пиперките, околу 35 минути. Откријте и печете додека сирењето не стане шампанско, уште 10 минути.
Чекор 5
Украсете со магдонос пред сервирање.
Comments
Post a Comment